Recepty z akce „Jak na zimní blues s KY“

Namaste!

Jak jsem slíbila, zde jsou recepty na pokrmy servírované na akci „KY proti zimnímu blues..“, která se uskutečnila v Karviné ve čtvrtek 15.12.2016

1. RAW kešu kuličky

10 dkg kešu

10 dkg jemných ovesných vloček

1 malý balíček karobových bonbonů (100g?)

1-2 lžíce tahini (tmavá sezamová pasta)

agáve sirup dle chuti (asi 1-2 lžíce)

smíchat vše v mixeru, karobové bonbony je možné vložit do mixeru později, pokud chcete mít kuličky světlejší, jinak se karob rozpustí a kuličky budou tmavé. Tvořit kuličky a obalovat ve směsi sojového sušeného mléka (případně rýžového, ovesného apod.) a mletého kokosu. Nechat chladit v lednici.

2. Citronovo-anýzové sušenky s perníkovým kořením ve tvaru sněhových vloček (viz recept na mých stránkách ve starších příspěvcích pod názvem „citronovo-zázvorové sušenky“, jen přidáte perníkové koření a vykrajujete…:-)

3. Šafránová mléčná rýže (hřejivý zimní pokrm)

600 ml mléka (kravské plnotučné nebo rostlinné)

1 špetka soli

100 mléčné rýže (kulaté)

1 špetka šafránových vláken

skořice (2 tyčinky + mletá skořice)

akátový med nebo agávový sirup

Mléko osolte a přiveďte k varu. Vsypte rýži a na mírném plameni nechejte 30-35 min. spíše bobtnat než vařit společně s tyčinkami skořice, přitom častěji míchejte. Šafránová vlákna rozmělněte v hmoždíři, smíchejte s 2PL teplé vody a nechejte 10 min. odležet. Šafrán vmíchejte do rýže v půlce doby vaření (v té době můžete skořici vytáhnout). Jakmile je rýže měkká na skus, odstavte z plamene, vmíchejte agávový sirup nebo med (med ne do horké rýže) a můžete ještě přidat mletou skořici.

4. Vegetariánská verze „kuřecího“ biryani s kešu

Na másle nebo ghí osmahněte 1 nasekanou cibulku, přidejte 1 bobkový list, kousek celé skořice, 1 lžičku kurkumy, přibližně 3-4 lžičky koření Madras (nebo 4 lžíce hotové omáčky Madras curry (omáčku ve skle nebo koření lze koupit ve specializované sekci obch.řetězce Tesco, koření Madras je také výborné na rybí kari). Vše nechte teplem rozvonět. Přidejte kousky nakrájeného masa ROBI (rostlinná bílkovina, lze koupit ve zdravých výživách, prodává se mražené a stačí jen trochu tepelně upravit), opečte a smíchejte s kořením.

Posléze přidejte 300g propláchnuté rýže Basmati, 50-80g rozinek – propláchnutých,a zalijte 850 ml kuřecího nebo vegetariánského vývaru. Stáhněte plamen na minimum, hrnec přiklopte a duste, dokud rýže nezměkne a vše se nespojí. Nakonec vmíchejte ořišky kešu a případně čerstvý koriandr nebo petrželku či bazalku.

Také jsme podávali „čočkové chroupání“, což je výživnější náhražka bramborových lupínků, vyrábí je Green Apotheke (www.greenapotheke.cz) a lze zakoupit také v prodejnách zdravé výživy. (stejně jako hrachové chroupání :-)

5. Dýňový chlebíček – recept bude přeložen z angličtiny a vložen zvlášť.

Dobrou chuť všem!

Jsem ráda, že vám pokrmy chutnaly a budu se těšit na některou z dalších akcí..

Jana BKW.

Komentáře