Místo anýzu můžete zvolit tymián. Pokud nechcete péct celou dávku, můžete půlku těsta dát do mrazáku na později. Z těsta se uválí 2 válce, nechají se v chladu ztuhnout, pak nakrájíte sušenky a máte bleskově upečeno. Dávka v receptu vystačí na asi 70ks sušenek.
3 1/4 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1/4 lžičky soli
2 lžičky anýzu (rozdrtit v hmoždíři), suš. tymiánu nebo případně 2 lžíce čerstvého tymiánu
250g BIO másla pokojové teploty
1 1/2 hrnku třtinového cukru
2 lžíce nastrouhané citronové kůry (z bio citronu!)
1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 vejce
2 lžíce citronové šťávy
javorový sirup (nebo jiný- z agáve, rýžový apod.) na potření
sezam na posypání
Do jedné mísy přesejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a koření. Povolené máslo našleháme s kůrou, cukrem a zázvorem. Vmícháme citronovou šťávu, vejce a spojíme se sypkou směsí v míse. Mícháme dokud sypká směs nezačne držet pohromadě. Rozdělíme na poloviny a vytvarujeme 2 válce o průměru 5cm. Zabalíme do folie a necháme nejméně 2 hodiny chladit (může být i přes noc). Také můžeme zamrazit a použít kdykoliv jindy. Nakrájíme na kolečka (válec u toho pootáčíme, aby kolečka nebyla šišatá, jak ne něj tlačíme nožem), potřeme javorovým sirupem a posypeme sezamem. Pečeme na 165 C, vyskládáme na plechu s pečicím papírem. Peče se asi 15 min., vytahujeme, jakmile okraje začínají zlátnout.
Dobrou chuť!
Pamatujte na co nejčerstvější ingredience. Kvalita ingrediencí rovná se kvalita výrobku! Bio citron je téměř nutností (koupíte v Bille). Prášek do pečiva bez fosfátů dostanete v obchodech se zdravou výživou nebo v DM drogerii.