Recepty z jógové akce s KY v Praze

Namaste milí přátelé,

na základě vašich žádostí uveřejňuji na tomto místě recepty na pokrmy, které jste měli možnost ochutnat na nedávné akci s jógou v Praze-Hrnčířích dne 16.2.2013 a přeji hodně zábavy a inspirace při jejich přípravě :-)

Sat Nam.

Jana B.K.W.

Ajurvédské recepty:

Čočkový dál

20dkg červené čočky, 1str. česneku, 1 cibule (nebo asafoetida), 3 rajská jablíčka nebo protlak, sůl, garam masála

Nejprve uvaříme doměkka čočku ve dvojnásobném množství vody. Na oleji osmahneme rozkrájený česnek, po chvíli pokrájenou cibuli, pak bobkový list, koriandr – může být i celý, garam masálu, pokrájená rajská jablíčka a podle potřeby 1-2 lžíce vody. Všechno promícháme a krátce podusíme. Nakonec smícháme s vařenou – lehce „rozšťouchanou“ čočkou. Já nakonec přidávám ještě takovou pálivou pastu z červených paprik, rozinek a chilli-domácí výroba (můžu přivést)

Množství koření: 3ks bobkový list, koriandr-1lžička, garam masála 1lžička

Bramborové sabdží

50dkg brambor, (lžíce rajského protlaku-volitelné, nedávala jsem), zázvor, koriandr, garam masalá, 2 cibule, kurkuma, 1 lžička černého hořčičného semínka.

Na oleji osmahneme černé hořčičné semínko, cibuli, přidáme koriandr, garam masálu, zázvor, případně rajský protlak, a zalijeme 2 lžícemi vody. Chvilku povaříme a nakonec přidáme zvlášť uvařené pokrájené brambory (uvařené brambory nakrájím na plátky a protlačím přes sítko na kostičky – jako na bramborový salát).

nebo

Sabdží z brambor a hrášku

40dkg brambor, 10dkg mraženého hrášku, olej, rajský protlak, čerstvý koriandr (sušený), čerstvý zázvor, džíra (římský kmín), bobkový list, kurkuma, sůl

V rozpáleném oleji osmahneme džíru a strouhaný čerstvý zázvor, přidáme bobkový list, drcený koriandr, kurkumu, skořici, sůl a po chvilce i rajský protlak a mražený hrášek. Nakonec k restovanému koření přidáme předem uvařené nakrájené brambory a již jen krátce prohřejeme.

SAMOSA

20dkg hladké mouky, sůl, olej a voda

Náplň: 15dkg mraženého nebo čerstvého hrášku, 25 dkg brambor, 2 cibule, kurkuma, koriandr, černé hořčičné semínko, kari

Nejprve připravíme náplň: zvlášť uvaříme brambory. Na pánvi osmahneme v oleji černé hořčičné semínko, po chvíli přidáme pokrájenou cibuli a nakonec hrášek, uvařené pokrájené brambory a zbývající koření.

Smícháme mouku, sůl, vodu a 3 lžíce oleje a vytvoříme těsto (jako na purí),. Vyválíme placičky a rozpůlíme je. Okraje půlměsíčku se potřou vodou a spojí se. Vytvořený kornoutek naplníme a opět slepíme, přičemž jeden okraj musí být potřen vodou. (nebo použijeme tvořítko na nudlové taštičky – mám doma, můžu přivézt)

V rozpáleném oleji na mírném ohni smažíme dozlatova. Necháme v kovovém sítku okapat. Podáváme teplé s „čatní“

Čatní k samose

 V pánvi rozehřejeme ghí, osmahneme černé hořčičné semínko, přidáme garam masálu, sůl, mletý koriandr a orestujeme. Pak směs vmícháme do jogurtu, můžeme přidat i trochu cukru.

Dýňová polévka

4 lžíce olivového oleje, 2 cibule nadrobno nakrájené, 1kg dýně hokkaidó zbavené semen a nakrájené na kostky (i se slupkou), 700ml zeleninového vývaru, 150ml smetany ke šlehání nebo rostlinné smetany, hrst dýňových semínek na ozdobu, sůl a pepř

V hrnci na oleji zpěníme cibulku, přisypeme kostky dýně a 5-10 min. ji opékáme, až začne měknout a zlátnout. Do hrnce vlijte vývar a osolte. Přiveďte k varu a 10 min. zvolna vařte, aby dýně hodně změkla. Vlijte smetanu, přiveďte opět k varu a rozmixujte vše tyčovým mixérem. Pak na pánvi opečeme kostičky tmavého chleba a dýňová semínka (můžeme opéci zvlášť). Polévku podávejte posypanou krutony a dýňovými semínky, případně pokapanou olivovým olejem extra panenským.

Hummus
cizrna v konzervě, olivový olej, česnek 4stroužky, 3/4 hrnku tahini (sezamová pasta), citronová šťáva (asi 1/4 hrnku)

vše spolu umixovat a ozdobit lístky koriandru a olivovým olejem

Dobrou chuť! :-)

Komentáře