Indické recepty z akce KY -zdolání tlaku doby:-)

Milí přátelé,

jak jsem slíbila, přikládám níže uvedené recepty jídel, která jste měli možnost ochutnat na akci KY – Zdolání tlaku doby – dne 25.6.2012 v Bohumíně (Sportcentrum). Pokud máte čas a chuť, můžete vyzkoušet. Dobrou chuť!

Sat nam.

Jana Bhajanpreet Kaur Wilczková

ČOČKOVÝ DÁL

20dkg červené čočky, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 3 rajská jablíčka nebo protlak, sůl (může být i černá himalájská), garam masála nebo  tandoori masala či indické kari, bobkový list, koriandr.

Nejprve uvaříme doměkka čočku ve dvojnásobném množství vody. Na oleji nebo ghí osmahneme rozkrájený česnek, po chvíli pokrájenou cibuli, pak bobkový list,m koriandr- může být i celý, garam masálu, příp. tandoori masálu, pokrájená rajská jablíčka a podle potřeby 1-2 lžíce vody. Všechno promícháme a krátce podusíme. Nakonec smícháme s vařenou- lehce „rozšťouchanou“ čočkou.

BRAMBOROVÉ SABDŽÍ

1/2 kg brambor, olej, 1 lžíce rajského protlaku, zázvor, koriandr, garam masála, 2 cibule, karí

Na oleji nebo ghí osmahneme cibulku, přidáme koriandr, garam masálu, zázvor na plátky, rajský protlak a zalijeme 2 lžícemi vody. Chvilku povaříme a nakonec přidáme zvlášť vařené pokrájené brambory (na kostky). Můžeme okořenit čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!

HUMMUS Z BIO CIZRNKY

Obsah sáčku (bio cizrnka – výrobce bio-nebio, 200g) rozmixujeme s půl litrem studené vody, 4 stroužky česneku, 3/4 hrnku Tahini (sezamová pasta) a 1/2 hrnkem citronové šťávy. Dle chuti osolíme. Hummus podáváme rozprostřený na talířku, politý olivovým olejem a ozdobený podle chuti sekanou petrželkou či olivami. Podáváme s pita chlebem, případně s indickými plackami (ačkoliv tento pokrm je spíše arabský než indický :-) . Přesto, velmi chutný zdravý a plný kvalitních rostlinných bílkovin. Lze jej také připravit z vařené cizrny, jen bude trvat o něco déle…

Příště budeme ochutnávat indické placky!

Komentáře